Banden in het judo

judo riemJudo, karate en andere vechtsporten worden geassocieerd met banden van verschillende kleur, en de meeste mensen denken dat een zwarte band de beste is. Voor judo, is dit in zekere zin waar, maar tegelijkertijd klopt het niet. Judo is een relatief nieuwe vechtsport, bedacht door Kano Jigoro in Japan aan het einde van de negentiende eeuw. Hij was het ook die op het idee kwam van de verschillende judo-graden, die wereldwijd nog steeds door de meeste judo-scholen worden gebruikt.

Om te beginnen zijn er zes ‘basis” graden in judo, beginnend met de zesde kyu. Zesde kyu judoka’s dragen een lichtblauwe band, gevolgd door een witte band voor de vijfde en vierde kyu. Derde, tweede en eerste kyu judoka’s dragen een bruine band (of paarse band als de judoka een junior is). Na de eerste kyu dragen judoka’s een zwarte band, wat helemaal niet betekent dat iemand judo volledig beheerst, alhoewel het natuurlijk betekent dat je een zeer vaardige judoka bent.

Na de eerste kyu verkrijgt de judoka “dan” graden. Deze lopen van de eerste tot de tiende dan en alhoewel iemand in theorie boven de tiende dan kan komen, is dit tot nu toe nooit voorgekomen. Sinds Kano Jigoro het Kodokan judo heeft vormgegeven, hebben slechts vijftien individuen de tiende dan gehaald; de eerste in 1935 en de laatste drie in 2006.

Er moet ook opgemerkt worden dat, hoewel het vrij universeel is dat een zwarte band de dan graden symboliseert, er een groot verschil is tussen judo organisaties wanneer het gaat om de kyu graden, zowel ten aanzien van de kleuren die gebruikt worden als het aantal kleuren.