Judo Bond Nederland

De Judo Bond Nederland is de officiële judobond van Nederland, met meer dan 50,000 leden is het qua aantal een aanzienlijke sportbond, alhoewel het niet een van de grootste is in het land. De organisatie heeft een lange historie en werd zestig jaar geleden gesticht op 29 januari 1939, net voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog. De Judo Bond Nederland is een partner van het NOC*NSF, Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie. Ongeveer 750 sportscholen and sportverenigingen, verdeeld over zeven districten (Noord Nederland, Noord Holland, Zuid Holland, Midden Nederland, Oost Nederland, Zuid Nederland and Limburg) vormen de Judo Bond Nederland. De Judo Bond Nederland wordt gefinancierd door de overheid en de NOC*NSF.

Van de 54.700 leden van de Judo Bond Nederland zijn er ongeveer 40.000 jonge leden, dat wil zeggen onder de negentien jaar oud. Het merendeel van de leden van JudoBond Nederlands is judoka, maar de vereniging bevat ook een klein aantal beoefenaars van jiujitsu (ongeveer 4.500) en aikido (ongeveer 1.200).

Naast het organiseren van de landelijke beoefenaars van judo, aikido en jiujitsu, organiseert Judo Bond Nederland ook ieder jaar meerdere nationale competities en kampioenschappen. De grootste competitiewedstrijd die de vereniging tot nog toe heeft georganiseerd was de Judo World Championship van 2009, waar Nederland 1 keer goud won met Marhinde Verkerk en twee keer zilver met Elisabeth Willeboordse en Henk Grol waardoor Nederland als vierde land eindigde op dit kampioenschap. Nederland kent een geschiedenis van geweldige vechtsporters en dit komt op zijn minst gedeeltelijk door het uitstekende werk dat is verricht door de Judo Bond Nederland.