Judo

judo-2Judo is een vechtkunst gebaseerd op jiujitsu, bedacht door Jigoro Kano in 1882. Kano raakte al vroeg geïnteresseerd in de vechtkunsten, maar het was moeilijk om iemand te vinden die bereid was het hem te leren. Tijdens Kano’s kindertijd en jeugd was de Meiji Restauratie in volle gang, wat inhield dat jiujitsu leraren moeilijk te vinden waren, veel traditionele Japanse praktijken waren uit de mode geraakt. Kano vond uiteindelijk een jiujitsu leraar en werd een actieve en gewillige student. In 1882, nadat allebei zijn leraren waren overleden, richtte Kano zijn eigen school op. Judo is van oorsprong (en nog steeds) sterk beïnvloed door jiujitsu, en kan er redelijkerwijze een variant van worden genoemd. De naamsverandering werd deels veroorzaakt doordat jiujitsu werd gezien als ouderwets en uit de tijd, en was een manier om mensen over te halen het te beoefenen.

Kano’s ideeën voor judo bevatten oorspronkelijke jiujitsu ideeën zoals het tegen hem gebruiken van de kracht van de tegenstander, met minimale inspanning voor maximaal resultaat, waarbij iedere beweging een doel heeft. Ook zag hij judo als een manier tot zelfverbetering en iets dat uiteindelijk de maatschappij zou verbeteren. Judo bestaat voornamelijk uit worpen en grepen, met aanvallen die beperkt zijn tot verscheidene kata (vaststaande routines bedoeld om verscheidene judo principes te demonstreren).

De geschiedenis van judo als een competitieve sport begint oorspronkelijk op het zelfde tijdstip als judo zelf, waarbij de eerste competities gehouden werden slecht een paar jaar nadat Kano zijn school oprichtte. In de daaropvolgende decennia werden de regels herzien en verfijnd en de eerste Japanse judokampioenschap werd gehouden in 1930. In 1964 werd judo een Olympische sport, wat het wereldwijde aanzien en de populariteit sterk bevorderde. Judo verscheen echter voor het eerst al op de Olympische Spelen met de spelen van 1932, toen Kano zelf de kunst demonstreerde. Kano stond ambivalent tegenover judo in de Olympische spelen, omdat hij judo beschouwde als een manier van leven of een vorm van kunst, en niet als een echte sport.

Kano’s oorspronkelijke Kodokan judo is nog steeds de meest populaire en wijdverspreide judo variant, maar niet de enige en er zijn verschillende lokale varianten ontstaan. De eerste en waarschijnlijk meest bekende is Braziliaans Jiujitsu, wat zijn oorsprong vindt in 1914, toen judo werd geïntroduceerd in het land.