Vechtsporten in Nederland

Gezien haar bevolkingsaantal heeft Nederland een heel groot aantal succesvolle beoefenaars van de vechtsport voortgebracht, vooral in gemengde vechtsporten en kickboksen. Dit kan gedeeltelijk worden verklaard doordat kickboksen al vroeg werd geïntroduceerd in het westen van Nederland. Veel van de eer komt Thom Harinck toe. Geboren in Den Haag in 1943, raakte hij al vroeg geïnteresseerd in vechtsporten in het algemeen en heeft hij veel bereikt in verschillende vechtsporten. In 1976 richtte hij de Nederlandse Kickboks Bond op, in 1983 de Nederlandse Muay Thai Bond en in 1984 de Wereld Muay Thai Bond en Europese Muay Thai Bond. Harinck heeft ook verschillende vooraanstaande Nederlandse vechtsportbeoefenaars getraind, zoals onder andere Peter Aerts en het is nauwelijks overdreven om hem de godfather van de Nederlandse vechtsport te noemen (of op zijn minst van het kickboksen en zijn varianten). De belangrijkste vorm van vechtsport die aanzienlijke Nederlandse successen heeft gekend is de K-1 vorm van kickboksen, waarmee Nederland het K-1 World Grand Prix kampioenschap domineerde. Ernesto Hoost en Semmy Schilt hebben allebei vier keer gewonnen, en Peter Aerts en Remy Bonjasky drie keer.

Maar vechtsport in Nederland reikt natuurlijk veel verder dan alleen kickboksen. The Judo Bond Nederland werd in 1939 opgericht, en heeft meer dan 50.000 leden. Nederland heeft als gevolg daarvan door de jaren heen aanzienlijke successen gekend bij internationale judo competities, met namen als Edith Bosch, die vier keer Europees kampioen werd, een keer wereldkampioen en een keer een zilveren medaille won. Het Nederlandse succes met judo op de Olympische Spelen gaat helemaal terug naar toen de sport voor het eerst werd geïntroduceerd op de Spelen, met Anton Geesink die goud won bij de Olympische Spelen van 1964. Ook is hij een van de weinige vechtsportbeoefenaars naar wie een straatnaam is vernoemd. Geesink heeft ook diverse Japanse prijzen ontvangen voor zijn internationale judo-activiteiten.

Ondanks een bevolkingsaantal van slechts zeventien miljoen is Nederland er in geslaagd om zichzelf te vestigen als een van de meest prominente landen in de wereld van de vechtsport, een positie die geen tekenen van afbreuk laat zien. Jaar na jaar komen er nieuwe succesvolle vechtsporters bij, hetzij in kickboksen, judo, gemengde vechtsporten of een andere discipline.